در سالهای اخیر، بیمارستان ها مقدار قابل توجهی آب مصرف کرده و در نتیجه ی توسعه در حوزه پزشکی مقادیر زیادی فاضلاب از بیمارستان ها حاصل میشود. فاضلاب بیمارستان های حاوی آلایندههای عفونی و خطرناک باید قبل از تخلیه در زهکشی تصفیه شود. امروزه تصفیه فاضلاب بیمارستانی جایگاه بیشتری پیدا کرده است که به آن میپردازیم.
فاضلاب بیمارستانی چیست و چرا تصفیه آن ضروری است؟
قبل از این چیزها باید در مورد فاضلاب بدانیم. فاضلاب آبی است که به دلیل فعالیتهای مختلفی تحت تأثیر قرار میگیرد؛ در واقع آبی است که مواد مضر در آن وجود دارد. فاضلاب بیمارستان در بخشهای مختلف بیمارستانی مانند بخش مراقبت ویژه، اتاق اورژانس، غذاخوری، آزمایشگاه و مناطق دیگر تولید میشود.
فاضلابهای بیمارستانی حاوی عناصر مخاطره آمیز زیادی است که تأثیر بدی بر محیط زیست و انسانها میگذارد؛ بنابراین، تصفیه ی فاضلاب بیمارستانی قبل از ورود آن به محیط، ضروری است. استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب برای بیمارستانها، در حال حاضر راهحل مشکلات مربوط به فاضلاب در این مناطق است.
فرآیند تصفیه فاضلاب در بیمارستان ها چگونه است؟
تصفیه مقدماتی: این قسمت یک مرحله بسیار مهم در احداث پکیج ها است. این مرحله مواد زائد و مواد جامد معدنی را از بین میبرد.
تصفیه اولیه: در این مرحله مواد جامد دیگر از فاضلاب خارج میشوند.
تصفیه ثانویه: مواد محلول را از آب خارج میکند. این روش تصفیه درصد زیادی از مواد جامد مضر را از بین میبرد.
تصفیه نهایی: این مرحله مواد مضر را که در طی مراحل فوق جدا نمیشوند، جدا میکند.
روش های گوناگونی برای رسیدن به بیشترین راندمان در تصفیه فاضلاب بیمارستانی وجود دارد و پیشنهاد میشود. فناوری MBBR فناوری بسیار محبوبی است که درون پکیج ها استفاده میشود.
MBBR خلاصهشدهی راکتور بستر بیوفیلم متحرک است (بیوفیلم (Biofilm) مجموعهای از یک یا چند نوع میکروارگانیسم هست که میتواند در سطوح مختلف رشد کند). این سیستم از یک سیستم هوادهی لجن فعال تشکیل شده است که در آن لجن روی پکینگ مدیای پلاستیکی جمع میشود.
سایر فناوری های مورد استفاده در پکیج های تصفیه فاضلاب بیمارستانی ، MBR، SBR و غیره است. بهطورکلی هدف اصلی از تولید این پکیج ها از بین بردن ضایعات جامد و مایع از پساب است و به نوعی میتوان گفت آب را در شرایط قابلاستفاده مجدد قرار میدهند.
تولید کنندگان پکیج تصفیه فاضلاب ،خدمات ساخت و نگهداری آنها را در همهجا ارائه میدهد. این پکیج ها مدلها یا اندازههای مختلفی مانند۱۰۰KLD ، ۲۰۰KLD و ۵۰۰KLD تا ۱MLD و غیره دارند. تکنیک بینظیر این سیستم به افراد زیادی در جهان کمک میکند. نه تنها بیمارستانها از این پکیج ها استفاده میکنند؛ بلکه در هتلها، مراکز تجاری، مجتمعها و رستوران ها و غیره نیز مفید هستند.
در پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستانها، مراحل زیر را انجام میشود:
- روانسازی مایعات
- جدایی جامد-مایع
- ضدعفونی مایعات آلوده و زهکشی نهایی فاضلاب
بطور کلی چه تجهیزاتی درون پکیج استفاده میشود؟
قطعات و لوازم گوناگونی درون پکیج های تصفیه فاضلاب استفاده می شود، ولی ما در زیر به بیان برخی از هزینه بر ترین وسایل و مهمترین قسمت ها میپردازیم که عبارتند از:
۱) تابلوی برق
۲) فاضلاب تولیدشدهی بیمارستان
۳) مخزن خردکن
۴) خردکن
۵) پمپ های انتقال
۶) چربی گیر
۷) ظرف جمع¬آوری پساب جامد
۸) فیلتراسیون
۹) محفظه ی کلرزنی
روانسازی مایعات
عملیات جداسازی و خرد کردن مواد جامد موجود در فاضلاب، در مخزن خردکن انجام میشود که در آن خردکنها و پمپهای انتقال برای آب حاوی مواد جامد آسیاب شده، به کار گرفته میشوند.
این مرحله از خردکن باعث تجزیه و پراکندگی مواد آلی میشود و اندازه مواد جامد و فیبر را کاهش میدهد و پس از آن آب فاضلاب به جدا کننده پمپ میشود. مواد سنگین تری که درنهایت وجود دارند (سنگها، تکههای آهن، شیشه و غیره) توسط سانتریفیوژ جدا میشوند و در مخزن مربوطه ذخیره میشوند.
رایانه، از طریق سیستم کاوشگر سطح، به خردکن و پمپ دستور میدهد. مخزن دارای سیستم سرریز ایمنی است که آب را درون مخزن ضدعفونی و سپس مستقیماً درون فاضلاب تخلیه میکند.
جداسازی قسمت مایع و قطعات جامد فاضلاب
در طی این مرحله مایع دو بار از تصفیه مکانیکی عبور میکند و در همین حال که مواد جامد فشرده میشوند. مرحله اول تصفیه توسط یک ورق از جنس استیل ضد زنگ با سوراخهای با قطر ۸ میلیمتر انجام میشود. ورق سوراخ شده به طور مداوم توسط چهار برس نایلونی تمیز میشود.
در این مرحله مواد جامد فشرده شده و به مرحله دوم فرستاده میشوند. در مرحله دوم هم کوره یک ورق از جنس استیل ضد زنگ با سوراخهای با قطر ۸ میلیمتر است.
مواد جامد وارد شده از مرحله اول توسط چهار غلتک چرخشی که بر روی اجزای ویژهای نصبشدهاند و امکان تنظیم نیروی فشار را دارند، به صفحه سوراخ شده فشار داده میشود. بهاینترتیب مواد جامد ابتدا با استفاده از دو برس نایلونی که ورق سوراخ شده را تمیز میکنند تا حدودی آبگیری میشود و سپس درون ظرف جمع آوری پساب بارگیری میشود.
مایع در مخزن پایین جدا کننده جمعآوری میشود و از آنجا با استفاده از پمپهای انتقال به مخزن ضدعفونی (مخزن کلرزنی) منتقل میشود. در صورت امکان انتقال با استفاده از رها کردن انجام میشود. همچنین مواد جامد جداشده، از جداساز گرفته شده و درون ظرف جمع آوری پساب جمع میشوند.
ضدعفونی مایعات آلوده و زهکشی نهایی فاضلاب
مخزن ضدعفونی برای به دست آوردن درجه درست اختلاط بین فاضلاب و مواد ضدعفونی کننده طراحی شده است. دوز مواد افزودنی شیمیایی توسط پارامترهای شیمیایی و فیزیکی مرتبط با رایانه کنترل میشود که عملکرد کل سیستم را کنترل میکند.
مخزن ضدعفونی به منظور تأمین زمان در تماس بودن مواد ضدعفونی کننده و فاضلاب به مدت ۳۰ دقیقه، طراحیشده است. پس از اتمام این زمان، ماده موجود درون سیستم فاضلاب تخلیه میشود.
پترویار ، توسعه دهنده ی خدمات در صنعت